ارز دیجیتال بیت کوین جزء ۳ کوین برتر بازار کریپتوکارنسی است. بیت کوین به عنوان پادشاه ارزهای دیجیتال جهان، اولین ارزی است که بر بستر بلاکچین شروع به فعالیت کرد و به دلیل ویژگیهای انقلابی خود در مقایسه با سیستمهای مالی سنتی، توجه همگان را به خود جلب کرده است. به طوری که بهای این ارز دیجیتال با گذشت حدود یک دهه از شروع فعالیت خود، از محدوده صفر دلار به سقف قیمتی ۶۹ هزار دلار در ۱۰ نوامبر ۲۰۲۱ رسید.
معرفی ارز دیجیتال بیت کوین (Bitcoin)
بیت کوین با نام اختصار BTC، یک پول دیجیتال جهانی است که به عنوان اولین و مهمترین ارز دیجیتال در بازار کریپتوکارنسی، توسط فرد یا گروهی به نام ساتوشی ناکاموتو در سال ۲۰۰۹ به دنیا معرفی شد
بیت کوین بر روی شبکهای از بلاکها که به آن بلاکچین گفته میشود فعالیت میکند. بلاکچین بستری شفاف و توزیع شده است که اطلاعات ثبت شده در آن تحت هیچ شرایطی قابل دستکاری و تغییر نیست. به دلیل ماهیت غیرمتمرکز بیت کوین، این ارز محدود به مرزهای جغرافیایی نبوده و در هر نقطه از جهان با اتصال به اینترنت میتوان از این سیستم پرداخت امن و سریع استفاده کرد.ب
نیانگذاران
مخترع اصلی بیت کوین با نام مستعار «ساتوشی ناکاموتو» شناخته میشوند که هویت آنها به عنوان شخص یا نهاد تاکنون ناشناس باقی مانده است. ناکاموتو در <۳۱ اکتبر ۲۰۰۸ وایت پیپر بیت کوین را منتشر کرد و در آن به تفصیل یک ارز دیجیتال همتا به همتا پرداخت. تنها دو ماه بعد، در سوم ژانویه ۲۰۰۹ ناکاموتو اولین بلاک در شبکه بیت کوین را استخراج کرد که به عنوان بلاک آفرینش شناخته میشود و به این ترتیب اولین ارز دیجیتال جهان رسماً راهاندازی شد.
با این حال، ناکاموتو که مخترع اصلی بیت کوین و همچنین نویسنده وایت پیپر آن است، مدیریت مخزن کدهای این شبکه را به گاوین آندرسن (Gavin Andresen)، که بعدها به سمت توسعه دهنده اصلی بنیاد بیت کوین منصوب شد، سپرد. در طول این سالها، تعداد زیادی از توسعه دهندگان با اصلاح آسیبپذیریها و افزودن ویژگیهای جدید، در بهبود نرمافزار بیت کوین نقش داشتهاند.
کاربرد بیت کوین (BTC)
به دلیل ساختار شبکه بیتکوین، افراد برای ایجاد حساب بیت کوین نیازی به ثبت مشخصات، طیکردن رویههای معمول برای افتتاح حساب و یا داشتن حداقل موجودی ندارند. هیچکس مسئول بیتکوین نیست و این شبکه شامل هزاران رایانه (نود یا گره) در سراسر دنیاست که وظیفه تایید تراکنشها و ایجاد بیتکوینهای جدید را بر عهده دارند. مهمترین کاربردهای این ارز دیجیتال عبارتند از:
- پرداختهای برون مرزی: به دلیل ماهیت شبکه بلاکچین، افراد میتوانند صرف نظر از محدودیتهای مربوط به هر منطقه جغرافیایی، این ارز را برای سایرین در هر نقطه از کره زمین با کارمزدی یکسان انتقال دهند.
- پرداختهای خرد: بیت کوین به عنوان اولین ارز دیجیتال تاکنون از سوی شرکتها و فروشگاههای بسیاری در سراسر جهان پذیرفته شده و افراد قادرند با در اختیار داشتن آن، خدمات و کالاهای مختلفی را خریداری کنند.
- ذخیره ارزش: بیت کوین داری سقف عرضه ۲۱ میلیون کوین است و بر خلاف ارزهای فیات که از سوی بانکهای مرکزی منتشر میشوند، ماهیت ضد تورمی دارد. به طوریکه ارزش بیت کوین از صفر دلار در سال ۲۰۰۹، به سقف تاریخی ۶۹ هزا دلار در سال ۲۰۲۱ رسید.
ویژگی های مهم بیت کوین
بیت کوین یک ارز دیجیتال همتا به همتاست، به این معنا که تمام تراکنشها مستقیماً بین کاربران این شبکه بدون نیاز به واسطهای برای اجازه یا تسهیل آنها انجام میشود. به گفته ناکاموتو، بیت کوین ایجاد شده تا «پرداختهای آنلاین مستقیماً از یک طرف به طرف دیگر بدون دخالت یک موسسه مالی ارسال شوند». هرچند قبل از بیت کوین هم کانسپتهایی برای ارزهای الکترونیکی غیرمتمرکز ارائه شده بود، اما بیت کوین اولین ارز دیجیتالی است که به طور واقعی مورد استفاده قرار گرفته است. برخی از مهمترین ویژگیهای بیت کوین عبارتند از:
- یک سیستم پرداخت همتا به همتا که استفاده از آن نیاز به واسطه ندارد.
- یک شبکه غیرمتمرکز که تحت کنترل هیچ نهاد، دولت یا شخص خاصی نیست.
- کارمزد تراکنشها در این سیستم بسیار پایینتر از سیستمهای بانکی است.
- تراکنشهای بیت کوین شفاف و برای همه قابل رویت است.
- در عین شفافیت، حریم خصوصی طرفین تراکنش حفظ میشود.
- به دلیل بهره مندی از ویژگیهای بلاکچین، امکان جعل آن وجود ندارد.
- سرقت و هک کردن آن بسیار دشوار و تقریباً غیرممکن است.
- بیت کوین محدود به ۲۱ میلیون عدد است و دچار تورم نخواهد شد.
- تراکنشهای بیت کوین غیرقابل بازگشت و لغو کردن هستند (قطعی هستند).
امنیت شبکه بیت کوین چگونه تامین میشود؟
بیت کوین دارای یک شبکه توزیع شده با بیش از ده هزار نود در سراسر جهان است که بر اساس مدل اجماع اثبات کار (PoW) فعالیت میکند. تعداد بالای نودهای این شبکه به نوعی تضمینکننده امنیت آن است. به طوری که برای هک کردن این شبکه باید کنترل ۵۱٪ توان شبکه در اختیار مهاجمین قرار بگیرد که با توجه به پراکندگی و تعداد بسیار زیاد نودهای آن، امروزه وقوع این اتفاق امری بعید است.
چه مقدار ارز بیت کوین (BTC) در گردش است؟
برای بیت کوین هیچ رویداد عرضه اولیه ای صورت نگرفته و هیچ کوین آن از قبل استخراج و یا بین بنیانگذاران آن توزیع نشده است. در حال حاضر از مجموع ۲۱ میلیون بیت کوین موجود، بیش از ۱۹ میلیون آن در گردش است.
کوینهای جدید طی فرآیندی به نام «ماینینگ» ایجاد میشوند و ماینرها به عنوان جبران هزینه منابع محاسباتی خود، آن را پاداش دریافت میکنند. در لحظه راهاندازی بیت کوین، پاداش استخراج هر بلاک ۵۰ بیت کوین بود. این تعداد هر چهار سال طی رویدادی به نام «هاوینگ» به نصف کاهش یافت به طوری که در سال ۲۰۲۰ پاداش استخراج هر بلاک به ۶.۲۵ بیت کوین رسید.